Thursday, 11 June 2015

Buku Allah Tempat Meminta - Allah Sayang Kita


Assalamualaikum w.b.t,

Apa khabar semua pengunjung HanimHilmi,com? Didoakan kalian semua dalam kerahmatan & keberkatanNYA pada hari ini iaitu penghulu segala hari. Jom sama-sama perbanyakkan doa dan membaca surah Al-Kahfi pada hari ini.Ok, saya baru sahaja membeli buku terbaru dari penulis FATHURI SALEHUDDIN yang menulis buku MUDAHNYA MENJEMPUT REZEKI(MMR) . Bagi yang belum baca entri saya berkaitan buku tersebut boleh le klik di sini ye..

Alhamdulillah, sejak buku ALLAH TEMPAT MEMINTA (ATM) dikeluarkan 3 kali percubaan untuk beli secara online baru saya dapat kerana habis terjual. Apa yang menarik hati saya untuk beli buku ini adalah perkongsian penulis tentang 40 kisah benar individu yang diduga Allah dengan kesempitan rezeki yang mana akhirnya mendapat pertolongan dari Allah.Sedikit perkongsian kisah pertama dalam buku ATM ni adalah Allah Maha Pemberi di mana kisah ini berlaku pada September 2014. Hamba Allah ini ditimpa masalah kewangan. Dengan gaji yang telah ditolak hutang-piutang baki yang tinggal hanyalah RM250 sahaja.Dengan perasaan yang berkecamuk beliau mendirikan solat Zohor dan mencapai Al-Quran. Alhamdulillah tenang seketika diri beliau setelah berdoa memohon pertolongan dariNYA. Doa pertama yang beliau ucap " Terima kasih Ya Allah, kerana di sebalik musibah kewangan, ia mendekatkan saya kembali kepada yang Maha Pencipta". Beliau memohon untuk diberi jalan keluar akan kesulitan yang melanda.

Yang membuat saya merenung sebentar adalah beliau teringat akan pesan ustaz Yuotube ' ....kalau berdoa masa hujan lebat, in shaa Allah, doa dimakbulkan Allah...". Allahumma, biasanya bila hujan lebat kita terfikir '..lebatnya hujan, dah le nak drive balik rumah ni...", "...alahai basah le baju di jemuran..." macam ayat dalam cerita Pendekar bujang Lapuk tu... He...

Balik semula kepada cerita tadi, dengan airmata yang berlinangan beliau terus mengangkat tangan berdoa kepadaNYA. Selepas itu beliau mendirikan solat Dhuha, Solat Hajat, membaca ayat 26 & 27 Surah Ali-Imran dan beliau berserah sepenuhnya kepada Allah.

Pengunjung tahu apa yang berlaku selepas itu????? Beliau terus dapat call dari adik beliau yang mahu bank in duit ke akaun beliau. Selang beberapa hari beliau terima WhatsApp ada orang nak beli kereta lamanya. Baru beliau ingat yang beliau ada bagitau kawan-kawan mahu jual kereta lamanya.

Allahuakbar...Allahuakbar...Allahuakbar.... Maha Pemberi Engkau Ya Allah... Hampir berlinang air mata saya membacanya ketika itu sambil mendengar Doa Taubat alunan dari kumpulan nasyid Hijjaz.

Banyak ibrah yang boleh kita perolehi dari kisah inikan... Pertamanya kembalilah kepada Allah yang mencipta kita dan jangan berputus asa dengan dugaan yang Allah berikan kepada kita. Allah turunkan dugaan pada kita bukan Allah benci kita, tapi ALLAH SAYANG KITA  sebenarnya.Ok, saya memang syorkan pengunjung HanimHilmi.com untuk dapatkan buku ni. banyak pengajaran yang boleh kita dapat dan muhasabah bagi ke arah yang lebih baik... Jumpa lagi semua...

****************************************************************************
Terima kasih pada puan Hanim kerana sudi berkongsi ulasan buku ATM ini.

Bagi yang mahu mendapatkan buku ini,  boleh buat belian terus di sini ya 

No comments:

Post a Comment

Copyright to NUR ZAFIRAH
Designed by UMIESUEstudio 2015