Thursday, 11 June 2015

Ramai terkesan dengan ilmu (mudahnya menjemput rezeki)


Assalamu'alaikum warah matullah saudara Fathuri Salehuddin, Nama saya ( ) dari Brunei Darussalam. Sebelum ni saya giat mengusahakan bisnes yang bermacam jenis. Tetapi hampir semuanya gagal. Kadang-kadang saya hampir berputus asa kerana rezeki yang 'dicari-cari' sukar untuk sampai.

Dengan petunjuk dan kudrat Allah, beberapa hari lepas, terdetik hati saya untuk menyelak buku karangan saudara Fathuri, MMR yang di jual di sebuah kedai berasal dari Malaysia pada expo di Brunei.

Saya biasanya jarang membeli buku-buku bahasa melayu, tetapi terpegun melihat hasil penulisan yang mudah difahami dan sangat tersusun berbanding buku-buku lain, hari itu juga saya telah membeli buku tersebut. Saya juga menyedari buku itu hanya senaskah sahaja lagi yang tinggal.
Alhamdulillah, saya baru sahaja selesai membacanya hari ini. Sebelum ni, saya telah banyak membaca buku mengenai cara-cara mencari Rezeki, baik buku dari dalam dan luar negeri.

Antara banyak buku-buku tersebut, buku yang saudara karangkanlah yang benar-benar berhasil menarik isi hati saya untuk terus membaca dan mendalami setiap isi mukasurat, maksud ayat, bahkan setiap perkataan yang terdapat dalam buku itu.

Saya dapat merasakan seolah-olah saudara Fathuri sedang bercakap bersemuka dengan saya dengan hanya melalui pembacaan. Yang paling indahnya, saya dapat merasakan keikhlasan dan ketulusan hati yang saudara Fathuri telah sampaikan kepada saya melalui buku tersebut sehingga membuatkan air mata saya mengalir beberapa kali.

Saya berasa bersyukur kepada Allah s.w.t atas rezeki dapat membeli dan membaca buku karangan saudara Fathuri dan saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih atas keikhlasan saudara Fathuri menulis dan berkongsi ilmu tersebut kepada saya dan pembaca-pembaca lain.
Dari pembacaan buku tersebut, saya mempelajari erti sebenar bersyukur dan kelebihan bersedekah.
Bila saya menyahut kalimah 'Laailaahailallah' sebanyak 10 kali setelah mengenal erti sebenar kalimah tersebut, hati saya benar-benar berasa sayu, tenang dan seolah-olah bercahaya. Saya tidak pernah merasakannya sebelum ini, saya terus menangis kerana dapat merasakan kudrat Maha Pencipta secara dekat dan tenteram.
Saya terus bertaubat menginsafi kesalahan-kesalahan yang lalu pada masa itu juga. Sejak itu saya dapat rasakan Allah itu sangat sayangkan saya dan sangat dekat. MasyaAllah..Sungguh indah perasaan ini. Sungguh besar kudrat Yang Esa.

Ternyata menjemput rezeki lebih mudah daripada mencarinya. Ini adalah kunci sebenar yang saya cari-cari selama ini! Dengan 'menjemput' rezeki dan bertawakal, saya sudah berasa senang, tenang dan yakin bahawa rezeki yang baik akan tetap datang kepada saya kerana rezeki adalah ketentuan Tuhan.

Sebelum membaca buku ini, saya selalu merasakan seolah-olah diri saya miskin atau serba kekurangan, sekarang saya berasa seperti seorang yang sangat kaya hanya dengan cara merasakan cukup dan syukur atas apa jua rezeki yang saya miliki dan terima pada masa dulu, sekarang dan akan datang. Ini adalah selepas saya mengetahui pengertian rezeki yang sebenarnya bukan hanya membawa makna duit, bahkan kesihatan, masa lapang, ilmu, tenaga dan sebagainya.
Ternyata Tuhan Maha Kaya dan luas pemberiannya.

Saudara Fathuri, apa yang saya benar-benar ingin sampaikan ialah terima kasih banyak-banyak atas perkongsian ilmu tersebut. Atas keikhlasan saudara Fathuri, saya doakan kebaikan dan kekayaan sebenar untuk saudara. Amin Ya Robbal Alamin
Jika saudara ada sedikit masa, luangkanlah sedikit untuk mendoakan kejayaan dan kebahagiaan saya dan keluarga saya di dunia dan akhirat. Jika ada kesempatan dan petunjukNya jua, mudahan kita dapat bertemu kelak di dunia mahupun di akhirat dalam keadaan yang sangat baik dan berjaya. Amin Ya Robbal Alamin
Saya harap dan doakan agar saudara Fathuri akan dapat terus menyumbangkan lebih banyak ilmu yang bermanfaat lagi dengan melahirkan beberapa buah buku lagi dan yang sebagainya.
Saya akan terus membaca lagi dan memanfaatkan buku MMR tersebut serta mempraktikkannya sebaik yang mungkin.
Terima kasih.
Yang ikhlas,
( )
Brunei Darussalam

*********************************************************************

Bagi yang mahu mendapatkan buku mudahnya menjemput rezeki & buku Allah tempat meminta,
Boleh terus hubungi saya

No comments:

Post a Comment

Copyright to NUR ZAFIRAH
Designed by UMIESUEstudio 2015